Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı
Muhabbet kuşları sıcak ve soğuk havadan değil havanın ani ısınıp soğumasından etkilenirler. Muhabbet kuşları sanıldığı kadar hava sıcaklıkları karşısında hassas değildirler dayanaklı canlılardır yalnız ani hava değişimleri , cereyanda kalma durumunda çok çabuk hastalanıp ölebilirler. Kuşların bakımları ve beslenmeleri de dirençlerini artırıp azaltabilmektedir.
soğuk algınlığının temel nedeni hava akımına maruz kalması (cereyan), A vitamini eksikliği, veya başka bir patojenden (virus, bakteri, spor) kaynaklanan strestir. .
Muhabbet kuşları da diğer doğada yaşayan canlılar gibi hastalıklarını belli etmezler doğada zayıf canlıya yer olmadığı için hastalıklarını gizlerler bu yüzden çoğu kuş müdahale edilemeden ölür soğuk algınlığına dair kuşda görülebilecek bazı belirtiler vardır bunlar Solunum daha hızlıdır. Nefes daha hızlı ve hırıltılı olur. Gagası açık, kuyruğu bir aşağı bir yukarı hareket eder.
Kuş, öksürebilir ve burnunda akıntı olabilir. İştahını kaybeder. Kafesin bir kenarında şişkin durur.
Tedavisi için yapılması gerekenler ;Kuş mümkün olduğu kadar kısa sürede hastane kafese alınarak zatüre olması önlenmelidir.
Pamuklu çubukla burun delikleri çevresindeki kabuklar çıkarılmalıdır.
Kafese sprey ile ortamı nemlendirmek için biraz sıcak su sıkılmalıdır.
Uygun bir antibiyotik için veterinere sorulmalıdır.
(Amikasin, Baytril, kloramfenikol, tetrasiklin)
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.