Lepistes Bakımı Lepistes Üretimi
Lepistes akvaryum canlıları arasında bakımı üretimi en kolay canlıların belki de en başında gelenidir. Yeni başlayanlar için gerek görseli gerekse bakımı dolayısıyla tercih ve tavsiye edilen türdür.
Anavatanı Orta Amerika olan lepistesler dünyanın her yanına hobi amaçlı dağılmışlardır. Lepisteslerde diğer balıklara oranla dişiler erkeklerden büyüktür.Erkekler 4 cm civarı olurken dişilerde 6-7 cm e çıkabilmektedir.
Yaşadığı iklim göz alındığında ortalama 26-28 derecede yaşamayı severler. Suyun sertliği 9-19 °dH, pH değeri 7-8 olmalıdır.
Lepistesler tropikal iklime uyumlu balıklar olduklarından koşulların tropikal şartlara yakın tutulması sağlıkları açısından önemlidir. Akvaryumun 12 saat ışıklandırılması gerekir, bol ışık almaları balıkların renklenmeleri açısından gereklidir.Pek çok balık türü ile birlikte yaşayabilirler ancak detaylı bakım istediklerinden alanlarını yalnızca kendi türdeşleriyle paylaşmaları daha iyi sonuç verecektir.
Lepisteslede cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır ,dişiler renksizdir genelde ya da kuyruklarında bir parça renk varken erkekler de bu durum farklıdır kuyruklarından ağızlarına kadar tüm vücutları renklidir.
ÜRETİMİ ; Kendi yavrularını yeme eğiliminde bulunabilirler, bundan kaçınmanın en güzel yanı iyi bitkilendirilmiş akvaryumlardır. Yavrulara kaçabilecekleri bitkilik v.s. alanlar yaratmaktır.;
Genelde bir bir erkek üç dişi oranında tutulmaları özellikle dişi balıklar açısından önemlidir. Erkek lepistesler her fırsatta dişileri kovalayıp çiftleşmek isteyeceklerdir. Lepistesler çok sık yavrulayan türdendir bunu durdurmak imkansızdır . Lepistesler canlı doğuran sınıfında da görülebilirler .Yumurtladıktan hemen sonra yavru kabuğundan sıyrılır. yere düştüğünde yumurta kesesi henüz üzerindedir birkaç saat sonra usta bir yüzücü olurlar.
Lepistes Yavruları nasıl beslenmelidir?
Yavrular ilk çıktıkları gün ve/veya ertesi gün karınlarındaki proteinden beslenebilirler. Bu protein beslenmesinin devamı için yeni balıklara haşlanmış yumurtanın sarısı toz haline getirilip verilebilir. Ya da yavru yemlerini verebiliriz. O da yoksa büyüklere verdiğimiz yemleri toz haline getirip yavrulara da verebiliriz.
DİŞİ -Karnında belirtilen siyah yer yumurtaları oluşmuş olduğunu gösterir bu şekilde gebeliklerinin ölçütü doğum zamanları anlaşılır
1 yorum