Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Ve Tedavisi
Muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen hastalıktır. Bulaşma çoğunlukla hijyen olmayan açık yemlerin kullanılması, kaliteli su verilmemesi, stres, hatalı beslenme, kafes temizliğinin steril olarak yapılmaması, kursağın geç boşalması, A vitamini yetersizliği, virüs enfeksiyonlarının yaptığı tahribatlar, travma, uzun süreli ve bir veteriner hekime danışmadan antibiyotik kullanımı, aynı ortamda sigara tüketilmesi, kuş sahibinin ellerini yıkamadan ellemesi, sıcak ve nemli hava, genç kuşlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda vs. ortaya çıkar.
Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı genelde gagada başlar sonra gagadan ayaklara atlar. Müdahale edilmese hava keselerine atlar ve ölümüne neden olabilir.
Enfeksiyon genellikle alt ve üst gaganın birleştiği açıda oluşur. Gagadaki hastalıkta yemi geri çıkarma, iştah kaybı ve halsizlikle birlikte depresyon izlenir. Gaga kalınlaşır, yemin kursağı geçişi gecikmeye başlar. Kuşta dikkat eksikliği ve huzursuzluk hakimdir, zayıflamada başlar.
Tedavi 4-6 hafta arsındadır kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir. Tedavi süresinde şeker yasaktır, meyve şekerleri de dahil maya şekerlerle beslenir. Mantar tedavisi gören muhabbet kuşunuza asla meyve vermeyiniz.
Üreticilerin sık başvurduğu tedavi yöntemi ile olumlu sonuç alınabilir, bu tedavinin en kolay olanı vazelinle düzenli aralık ve saatlerle mantarlı bölgeyi vazelinlemek ve Avipom, Prednol-a gibi kremler de etkili sonuçlar sunmaktadır.
2 thoughts on “Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Ve Tedavisi”