Akvaryum Balığı Çeşitleri
İçindekiler
Evde akvaryum kurmak ve balık beslemek sevilen bir hobidir. Rengarenk balıklar, bitkiler akvaryumların vazgeçilmezleridir. Bir akvaryum kurmak istendiğinde yapılacak ilk iş, ne tür bir akvaryum kurmak istendiğine karar vermektir. Çeşit olarak; bitkili akvaryum, üretim akvaryumu, deniz akvaryumu örnek olarak verilebilir. Akvaryum balıklarının birçok çeşidi olmakla beraber, bu balıklar birçok farklı su değerlerinde yaşamaktadırlar. Peki nasıl bir akvaryum kurulmasına karar verdik, sırada ise ne tür bir balık beslemeye karar vermek kalmaktadır. Bu yazının içeriğinde akvaryum balıklarının çeşitlerini anlatacağız.
Canlı Doğuran Akvaryum Balıkları
Canlı doğuran balıklar; üreme olgunluğuna eriştikten sonra ayda bir defa olacak şekilde yani her 28 ila 35 günde doğuran balıklara denir. Bilinenin aksine balık bir doğurma işlemi gerçekleştirmez. Bu tür balıkların yumurtaları anne karnında çatlayarak dişiden yavru olarak ayrılmaktadır. Bu nedenle su içerisinde erkek balığın yumurtaları ayrıca döllemesi gerekmez. Erkek balık dişi balığı yumurtalar dişi balığın karnındayken döller.
Bu sayede yavrular anne karnında gelişir. Bu balıkların bakımı eğer doğru akvaryum şartları oluşturulursa oldukça kolaydır.
En popüler canlı doğuran balık türü lepistes olarak bilinir. Ancak; lepistes dışında moli, kılıçkuyruk, plati, velifera gibi farklı türlerde bulunmaktadır. Bu balıklar 24 ila 30 derece akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Bitkili akvaryumlarda canlı doğuran grubu balıklar tercih edilmektedir. Bu balıklar bitkilerle uyumlu bir şekilde yaşamaktadırlar. Doğası gereği yavrular anneden ayrılmasıyla beraber savunmasız olacağından bitkiler arasında saklanabilir ve büyüyebilirler. Bu balıkların dişileri yavru yemeye eğilimlilerdir. Kendi yavrularını dahil avlayabilirler. Bu nedenden dolayı dişiyi bir başka akvaryumda yavrulatmakta pek kullanılan bir yöntemdir.
Ciklet Türü Akvaryum Balıkları
Sarı prenses, mavi prenses, yunus cikleti, zebra cikleti gibi birçok bilinen türü vardır. Bu balıklar oldukça agresiflerdir. Kendi türlerine ve diğer türlere karşı agresiflik göstermektedir. Bu nedenle akvaryum hacmi büyük olmalıdır.
En az 100 litrelik bir akvaryumda 5 veya 6’lı koloni olacak şekilde bakılmalıdır. Bu balıkların bitkili akvaryumlarla uyumlu oldukları pek söylenemez ancak bitkili akvaryumlarda da yaşayabilirler. Doğası gereği iri kumlar ve taşlardan yapılmış mağaralar bu balıkların yaşam alanlarına benzediği için bu şekilde beslenmeleri daha doğru olacaktır. Ciklet türleri japon balıkları, canlı doğuranlar ile birlikte bakılmamalıdır. Agresif türler arasında oldukları için diğer balıkların kuyruk ve yüzgeçlerine saldıracak ve bu nedenle ölümle sonuçlanacaktır.
Japon Balıkları
Bu balıklar fanus diye tabir edilen yuvarlak camlar içerisinde bakılmaktadır. Ancak bu pek de uygun değildir. Çünkü fanuslar dışarıdan hava alamaz, biyolojik denge oluşturamaz ve balıkların ani su değişimleri sebebiyle ölümüne yol açar.
Fanusların asıl kullanım amacı balık beslemek değil, akvaryum bitkilerinin ekilmesidir. Japon balıklarının özelliklerine gelecek olursak bu balıklar serin sularda yaşamayı severler. 20 ila 25 derece su sıcaklıklarında sağlıklı bir şekilde beslenebilmektedir. Ancak su sıcaklığının ani değişimleri tüm balık türlerinde olacağı gibi bu balıkları da etkilemektedir. Beyaz benek, mantar gibi balıkların ölümüne yol açan hastalıklara sebep olmaktadır. Bu nedenden dolayı her akvaryumda ısı dengesini koruyan akvaryum ısıtıcıları kullanılmalıdır.
Beta Balıkları
Beta balıkları da japon balıkları ile benzer kaderi paylaşmaktadırlar. Bu balıkları fanus dışında küçük bardaklarda süs amaçlı besleyenler bulunmaktadır. Ancak; bu balıklarında japon balıklarının olduğu gibi ısı dengesi ve biyolojik ortamı oturmuş akvaryumlarda beslemek gerekmektedir. Beta balıkları yalnız yaşaması uygun balıklardır. Diğer balık türlerine karşı agresif ve kavgacı tutumlar sergilerler. Bu nedenden dolayı tek bakılmaları uygun olacaktır. Birçok renk çeşidi ve değişik kuyruk yapısına sahip türleri bulunmaktadır.