Hint Bülbüllerinde Yumurta Tıkanması

Daha önce hiç yumurtlamamış genç yada yaşlı dişi kuşlarda görülür ancak normal kuşlarda da görülmez diye bir şey yoktur. Sorun; oluşmuş veya tam oluşmamış yumurtayı kuşun geçirememesidir.
nedenler:kalsiyum eksikliği , soğuk , stres ,  aşırı yumurtlama
Belirtileri:kuş klasik hasta görüntüsü taşır çok çok az yemek yer çok küçük miktarda dışkılar tüneyemez kafesin tabanında oturur denge kaybı olur sürekli eğilir ve kanatlarını hafif aşağıda tutar.
TEDAVİ:kuş ayrı bir kafese alınmalı mümkün olduğunca sıcak ve sakin bir ortam sağlanmalı ve ağızdan damla sıvı kalsiyum verilmelidir.
önlemleri:bu rahatsızlığı engellemek için iyi bir diyet sağlanmalı kuş yeminin yanı sıra yeşillik+meyve yumurta ve kalsiyum sağlanmalı birde yeterli erişkinliğe ulaşmadan kuşların çiftleşmesi engellenmelidir,sıvı kalsiyum bulunmadığı zaman çoğu kuşçu popoya zeytinyağı damlatarak tedavi etmektedir ancak yumurta geçtikten sonra kuşun poposu temizlenmelidir. Unutulmamalıdır ki yumurta tıkanması ilk 48 saat içinde sonuç sağlanmazsa öldürücüdür.

Üretim için yeterli yaş nedir?
Maalesef çoğu zaman satın aldığımızın kuşları yaşı hakkında bir bilgiye sahip olamıyoruz,ve hemen üremelerini istiyoruz ancak kuşlar bir ihtimal çok genç hatta çok yaşlı olabilirler. Deneyimli üreticiler her zaman genç kuşların üremesi için 9 ayı doldurmalarını desteklerler ve tabiki bu farklı cinslerde değişiklik göstermektedir. Genel olarak genç erkek kuşlar 3-4 ay gibi bir zaman aralığında yani erişkin tüylerine geçtiği zaman üremeye hazır olabilmektedirler, ancak buradaki kritik nokta dişilerdir,erkek kuşlardan her zaman daha narin ve daha kırılgan olan dişiler ortalama 6-9 ay içinde yumurta bırakacak hale gelirler ancak çift olmayan dişilerin 18 ay yada 2 sene hiç yumurtlamadığı görülebilir hatta 2-3 aylık dişiler bile yumurta bırakabilir.

tıkanma Hint Bülbüllerinde Yumurta Tıkanması

Bir yanıt yazın