Hint Bülbüllerinde Yavru ve Bakımı

Ortalama 5-6 yumurta bırakan zebralar yumurtalarının üstünde yatarak ısıtmaya başlarlar. hatta bu ısıtma işini nöbetleşe yapıp işi sağlama alırlar. Çukur şeklindeki yuvada bir arada birbirine değerek duran yumurtalar 14-15 gün sonra birer yavru olarak karşımıza çıkacaklarıdır.
Anne baba yumurtaları gagası ile çevirip yumurtaların her tarafının ısıtılmasını sağlar. Baba kuluçka sırasında yuva malzemelerini taşımaya devam edip yumurtaları kapatabilir. Bu durum yumurtalar için ölümcül bir tehlikedir. Tecrübesiz baba malzeme taşımak=çiftleşmek mantığıyla yoluna devam ettiği için bu taşıma işinin yumurtalara rağmen dişi tarafından çiftleşmekle ödüllendirileceğini düşünebilir. Yumurtalar geldikten sonra kafeste kesinlikle yuva malzemesi bırakılmamalıdır. Yumurtaların üzeri kapatılırsa hemen bir cımbız yada ince uçlu bir malzeme ile bu malzemeler yuvadan alınmalıdır. Kuluçka sırasında etrafta pek görünmemeli ısı değişimlerini en aza indirmeli vitamin ve mama takviyesini yapmalıyız.

Nihayet yavru geldi:

Uzun bir bekleyişten sonra ilk yavru kabuğunu kırar. Birer gün ara ile tüm yavrular yumurtadan çıkarlar. Bu çok keyifli bir dönemdir. Yavrular ilk 2-3 gün kursaklarında yeterince yiyecekle doğup idare edebilirler. Anne baba yemleri yavrularının yiyebileceği kıvama getirip yavruların
ağzına kusarlar. Bu dönemde yavru biraz tüylenmiş olarak yumurtadan çıkarsa daha çok yaşama ve erkan gelişme şansı vardır. Zira genç kuşların yavruları tüysüz ve cılız çıkmaktadır. Bolca mama takviyesi ile yavruların bakımına yardımcı olunmalı vitaminli su ile yavruların dirençli olmaları sağlanmalıdır. 4-5 gün içinde seslerini duymaya başladığımız yavrular artık annelerinden yem istemeye başlarlar. Kimin sesi çok çıkarsa o daha fazla mamayı kapıp gelişecek birazda diğer kardeşlerime bırakayım düşüncesi taşımayacaktır. Zayıf düşen yavrulardan kayıplar olabilir. Bu gibi üzücü durumlar 2. 3. 4. kuluçkalarda daha azalacak ve yaşayan yavru sayısı çoğalacaktır.

İlk yavru yuvadan atlamış:

Birde bakmışsınız büyüyen yavrulardan biri yuvadan atlamış. Hiç telaş etmeyin. Tüylenen ve ortalama 20 günlük olan yavru dünyayı tanımak için kendini dışarı bırakır. sonraki günlerde diğerleri bu yavru katılıp kendilerini kafes tabanında bulurlar. Artık yavrular tüylenmiş, gagaları siyahlaşmış, gözler kocaman olmuş anne babayı yem için kovalar olmuşlardır. kafes tabanına dal darı koyabilirsiniz. Bir küçük kabada az bir su. Kafes tabanında ki suyu içmeyi öğrenen yavrular anne babalarından yemde yemeyi öğreneceklerdir. Kafes tabanına yerleştirilen su ve yemler günlük olarak değiştirilmelidir. Zira dışkılarla birleşip mikrop yuvası haline gelebilirler. zaten tüneğe çıkan yavru suluktan su içmeyi
öğrenince bu geçici çözüme ihtiyaç kalmayacaktır.

Yavrular Büyüdü:

Yavrular artık serpilip anne baba ile yuvaya sığmamaya başlarlar. nüfus çoğalmıştır. Eee en başında bir kafes iki kuş vardı şimdi en az 5 kuş ve bir kafes var, bu kafesinde doğal hakimi anne babadır. Bir süre sonra anne baba yavruları beslemeyi bırakıp yeni yumurta yapma hevesine kapılırlar. Önce anne bırakır yavru beslemeyi. Çünkü anne yeni yumurtaları için güç toplamalıdır. bir kaç gün içinde de baba yavruları beslemeyi bırakacaktır. Yaklaşık 1.5 aylık olan yavrular artık tek başlarına
kalmaya hazırdırlar. Onlara artık yeni bir kafes almalısınız. 3. ve 4. aylarında ise onlara birer eş bulmak durumdasınız. Nede olsa artık sizinde bizim gibi bir koloniniz var…

Sonuç olarak ilk kuluçkayı kuşlarımızla birlikte atlattık ve şirin yavrularımız oldu. Yavrularımızı her istekli olana değil de gerçekten bakabilecek bir dostunuza vermenizi tavsiye ederim. Yeni kuluçkanız da hayırlı olsun bu arada sanırım şu anda yumurtalar yuvada yatıyorlardır.

yvru-2 Hint Bülbüllerinde Yavru ve Bakımı yavru-1 Hint Bülbüllerinde Yavru ve Bakımı