Saka Kuşu
Tüm dünyada yaygın olarak bulunabilen özellikle Avrupa da bolca bulunan ve çok zengin türlere sahip olan saka kuşu renkli görünüşü ve muhteşem ötüşüyle hayvan severleri cezbetmiştir.
Uzunluğu 13cm, kanat erkekte 78- 74mm, dişide 74-80mm. dir. Ağırlık erkek ve dişide 13- 19 gramdır.
Ergin erkekte yüz maskesi kırmızı, başın üst kısmı, ense ve gaga dibi siyahtır. Kulak bölgesi, gerdan ve göğsün bir kısmı (daima kapalı olmayan iki tane kahverengi kursak bandı vardır), karın ve kuyruk üstü tüyleri beyazdır. Sırtı kahverengindedir. Siyah renkteki kanatların üzerinde sarı renkte büyük bir leke vardır. Uçma tüylerinin uçlarında beyaz lekeler görülür. Kuyruk siyah renktedir. En dıştaki ikişer kuyruk tüyünün iç vestilumlarında beyaz renkte büyük oval lekeler vardır.
Ergin dişi, ergin erkeğe benzer.
Gençken henüz başındaki siyah ve kırmızı leke yoktur,yaşadıkları bölgeler genelde açık ormanlar dere göl kenarlarıdır.Tohum böcek deve dikeni gibi yiyecek türlerini çokça tüketirler.
Türkiyede bir çok türü mevcuttur bunlar
1- Kömürcü Sakası
2- Akgerdan Sakası
3- Kasım Sakası
4- Mart Sakası
Saka Kuşlarının Ötme Şekilleri
Saka kuşları ötümlerine aşağıdaki önlerle (ön çıkışlarla) başlarlar:
1- Çipetpet
2- Velis velis
3- Veste veste
4- Çel çel
5- Veç veç
6- Pli pli pliy
7- Piçüvi piçüvi
8- Cibili cibili
9 – Pli pli
erkek kuşlarda kızgınlık belirtilerinin en neti Kızgınlık döneminde kuşun ayaklarındaki normal siyahlık da açık kırmızı renge çevrilir. Kızgınlığın sona ermesi halinde bu açık kırmızı renk kaybolur ve tekrar tabii rengi olan siyaha döner.
Sakalar tutuldukları zaman sık sık evcil hayata dayanamayıp ölürler bunu engellemek için çam fıstığı verilmelidir
Sakaların satışları tutulmaları yasaktır bilinçsizce yakalanıp küçük kafeslere hapsetmek bu hayvanlara yapılacak en büyük zulümdür ama malesef bunu ülkemizde engellemek güçtür .
Eğer beslenilmek isteniyorsa doğadan yakalananlar yerine bilezikli olan ve bir üreticiden temin edilmesi en doğru olanı olacaktır.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.