Domuz Avı – Sürek Avı

Bir çok av yöntemi olan Domuz avının belki de en heycanlısı ve yorucu olanıdır sürek avı. Yaban domuzu sürek avlarında her avda olunduğundan fazla dikkatli olunmalı, mümkün olduğunca aşırı kalabalık olarak yapılan ve çeşitli yörelerden gelen birbirlerine yabancı avcılardan oluşan postalarla avlanmaktan kaçınılmalıdır.
Sürek avında domuzun olması gereken yerler iz sürerek,yatak yerlerini tahmin etmek suretiyle yapılır,kovalama esnasında hayvanın gideceği yerler önceden tespit etmek gerekir.Avın yapıldığı yöreyi bilen avcılar tarafından avcılar yerleştirilir ormanın yapısına göre konumlandırılır.Hayvanı sürmeye gidecek olan kişiler sessizce ormanı rahatsız etmeden yerlerine giderler.Anlaşılan saat ya da haberleşme ile sürek başlatılır köpekler salınır ya da hayvanları sürenler bağırarak çeşitli sesler çıkararak belki silah sıkarak hayvanların avcıların konumlandığı yerlere doğru sürülmesi sağlanır, bu arada eğer köpek varsa köpeklerden fazla uzaklaşılmaz hem hayvanları cesaretlendirmek için hem de domuzların agresif yapılarından dolayı hayvanlara zarar vermesi önlenmek için.
Avcılar süren esnasından yerlerinden ayrılmamalı sessizce ve sadece domuza kurşun atmak üzere beklemelidir orman yapısından dolayı bir çok hayvan türü sürenlerin önüne katılıp gelebilir bu esnada başka bir hayvana kurşun sıkmak bir çok kazaya sebep olabilir. Yapılan atıştan sonra yaban domuzunun yaralı olarak gittiği tesbit edilirse, avın yarasının soğuması için beklenmelidir. Süren bitmeden av yeri terk edilerek yaralı avın ardından gidilmez. Süren sonunda gerekli değerlendirmeler yapılmalı ve yaralı avın ardından öyle gidilmelidir.Köpekle yapılan sürenlerde, geçit yerlerinde bekleyen avcılar, kaçan yaban domuzlarının peşinden gelen köpekleri yakalayıp bağlamaları gerekir. Bu yapılmazsa köpekler, postayı yaran yaban domuzlarının peşinden beyhude yere takip edecekler ve bu hareket ikinci sürenin gecikmesine hatta yapılmamasına sebep olacak, köpekleri arayıp bulmak belki gece yarılarına kadar sürecektir. Sürek avı esnasında avcının köpek seslerine göre, gelen domuzun önünü kesmek için, koşarak yerini değiştirmesi, istenmeyen sonuçlara yol açarak vahim hadiselere sebep olabilir. Bu tip süren avlarında , gerekli emniyet kurallarına uyulmadan kesinlikle tüfek atılamayacağı gibi, yanlara yani diğer avcıların bekledikleri yönlere de tüfek atılmaz. Atılacak tüfek ya hayvanın direkt olarak gelişine ya da geçtikten sonra arkasına doğru atılır.Sürenin bittiğine emin olmadan, gerekli haberleşme çağrısı gelmeden bek yeri asla terk edilmemelidir. Ayrıca yaban domuzları tarafından yaralanabilecek av köpeklerine ilk müdahaleyi yapmak için gerekli olan sağlık malzemeleri ve bunlara ilave olarak strelize edilmiş ameliyat iğnesi, ipliği ve pens mutlaka bulundurulmalıdır.
Sürek avlarında, tehlike yaban domuzundan ziyade diğer avcılardan geleceği için, diğer avcıların görebileceği türden giysiler giymek ve özellikle kırmızı veya oranj ağırlıklı bir şapka takmak şarttır. Eğer mümkün ise sürencilere de fosforlu ve oranj yelekler giydirilmelidir.

Oku  Tavşan Avı

domuz Domuz Avı - Sürek Avı