Beta Balığı
Beta Balığı Sahibini Tanır Mı?
Hobicilerin genelde renklerinden dolayı küçük bir kabda da olsa besledikleri dayanıklı ve görseli çok güçlü olan balık türüdür. Agresif yapılarından dolayı genelde yalnız beslenirler ,anavatanı Tayland’ dır . Beslenme biçimi etçildir bu yüzden protein ağırlıklı beslenmesi doğru olur. Kendi türlerine karşı çok daha agresiftir. Cinsiyetlerini belirlemek kolaydır erkekler daha renkli ve çoğunlukla uzun yüzgeçlerden ve gösterişli yüzgeçlerden oluşur dişilerse daha sade ve kısa yüzgeçlere sahiptir.
Yaşadığı ortamda ortalama olarak 24-27 derece de tutulmaları gerekir.7 santime kadar uzarlar. Ülkemizde genelde faunus ya da bardaklarda satılırlar bu onlar için tam bir eziyettir.Bardaklarda küçük yerlerde su çok pis olduğunda bile yaşayabilen bu canlılar suyun aşırı derecede kirlendiği durumlarda yaratılışlarında onlara verilmiş olan labirent sistemlerinden faydalanırlar. Kafalarını sudan çıkararak nefes alıp hayatlarına devam edebilirler.
Genelde üreme dönemleri hariç dişisiyle bile aynı akvaryumda tutmak ölümlere varacak kadar sert bir mücadeleye neden olur.
ÜREME; üremeleri su yüzünde erkek beta dişiyi gördüğü andan itibaren köpükten yuva örmeye başlar, bu süreçten sonra dişi de yumurtalarını karnında olgunlaştırır bir süre sonra yan yana bırakıldıklarında erkek dişiye sarılır gibi onu sıkmaya başlar ve dişi bu anda yumurtaları döker ,erkek dişiden ayrılıp yerden yumurtaları toplar ve onları teker teker örmüş olduğu köpükten yuvanın içine yerleştirdikten sonra dişinin yumurtalaması bitene kadar bu süreç devam eder,yumurtlama bittikten sonra dişi erkeğin yanında ayırmak gerekir. erkek yavrular yumurtadan çıkana kadar onlara göz kulak olacaktır.