Şarbon Hastalığı

Hastalığın sebebi sporlaşarak çoğalan bir bakteridir.Bu bakteri çok dayanıklıdır bu yüzden ortadan kaybolduğunu sandığınız hastalık birden kendini seneler sonra gösterebilir öyleki sularda ,merada ,toprakta 50-60 sene yaşayabilir.
Soğuk kanlı hayvanlarda görülmez bunun dışında koyun,sığır türlerinin dışında insanlarada bulaşabilir.
Sindirim ,solunum ve deri yoluyla bulaşırlar.
Hayvanlarda yemlerle,otlarla ve içme sularıyla,deride oluşan çiziklerle yaralarla bulaşırken insanlarda hastalığı taşıyan hayvanların etlerinin iyi pişirilmeden yenmesi ile yine kesilen derinin açık yerinden bulaşabilir.
vücutta çabuk üreyerek klinik belirti oluşturmadan ölüm oluşturabilir ki, bu seyir sırasında; sendeleme, solunum güçlüğü, ayakta duramama, titreme, halsizlik, titreme ve yere düşerek kısa sürede ölüm görülür.
Olguların çoğunda sinirlilik, huzursuzluk, iştahsızlık, asfeksi,önceleri kabızlık sonraları kanlı ishal ve kanlı idrar, deride püstüller, gebelerde yavru atmalar, eritrosit sayısında azalma ve şekillerinde bozukluklar görülür.
ölmüş hayvanların yakılarak veya 2 metre derine gömülüp üzerine bol sönmemiş kireç tozu serperek   ortadan kaldırılması gerekir.
Hastalığın merada çıktığı durumlarda mera duyarlı hayvanlara kapatılır, hastalar ayrılır, sağlamlar daha yüksek yerlere taşınır ve aşılanırlar.
Hastalık ahırda çıkmışsa hastalar ayrılır ve gerekirse tedaviye alınır. Sağlamlara aşı uygulanır. Tüm ahır malzemesi dezenfekte edilir.
sarbon_bakteri3 Şarbon Hastalığı

Oku  Tavşan Hastalıkları - İltihaplanma