Güvercinlerde Üreme – Yavrulama
Güvercinler 5-7 aylık olduğunda cinsel olgunluğa erişirler, Kuşların çoğunda güvercinlerde de olduğu gibi çiftleşme organı ( penis ) yoktur. Penis üzerindeki oluk, sperma kanallarından çıkan spermayı dişiye iletmeye yarar. Dişlerde Üreme organı yumurtalık ve yumurta kanalından ibarettir.
Güvercinler genellikle üreme mevsimlerinde eş seçerler her mevsimde eşler değişeceği gibi ömür boyu da aynı eşle çift olabilirler yabani güvercinlerde aynı eşin kalma süresi daha uzundur.
Güvercinlerde çiftleşme erkek kuşun öterek dişiye kur yapması ile başlar. Dişi çiftleşmeye hazırsa, ön çiftleşme diyebileceğimiz öpüşme evresi başlar.
kuşlar birbirlerinin gagasının içine gagalarını sokarak, aynı yavru beslerken yaptıkları kusma hareketini yaparlar. Dişi ve erkek hayvanlar birlikte yumurtlama döneminden 2 – 3 gün önce yuva yapımına başlarlar ve yuva yapımı yumurtlamadan sonrada devam eder.
Kuluçka ise erkek ve dişi güvercinlerin nöbetleşerek yumurta üzerinde yatmaları ile gerçekleşir. Daha sonra çiftleşme olur ve yuva hazırlığı kuluçka evresi başlar Güvercinlerde yumurtadan yavru çıkma süresi, ortalama 15 – 20 gün arasındadır.
İki civcivin çıkışı nadiren aynı anda olur, genelde ikinci civciv 12 – 24 saat sonra yumurtadan çıkar. Güvercinlerde kuluçka Şubat – Mayıs ayları arasında gerçekleştirilir. Civcivler 5. günden itibaren ebeveynlerin yemleri ile beslenmeye başlarlar.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.