Kuduz Hastalığı
Malesef belirtiler ortaya çıktıntan sonra tedavisi olmayan bu hastalık kendini gösterdiği andan itibaren ölümü beraberinde getirir.
Sıcakkanlı hayvanların tümünde görülebilen bu hastalık merkezi sinir istemini etkileyen viral bir hastalıktır.
Beyinde iltihaplanma meydana getirirler.
Virüsü alan hayvan genelde on gün içerisinde ölür bu süre uzayabilir,genelde bulaşma şekli hayvanın salyasıyladır.
Kuduz virüsü, ısırılma (yani salyasının, deriden açılan bir yaraya bulaşması) yolu ile bulaştıktan sonra, sakin dönem, kızgın dönem ve felç dönemi olarak 3 şekilde kendini gösterir.
ilk döneminde görünüş olarak bi değişiklik olmasada bu dönemde karakterinde değişiklikler görülür iyi gözlemlendiğinde fark edilebilir,havayı ısırır gibi hareketler ,sık sık havayı koklamalar ve küçük mızıldanmalar görülebilir.
ikinci yani kızgın dönemi hayvanın en acı çektiği ve kendini durduramadığı etrafı için ölümcül sonuçlar yaratacı dönemdir bu dönemde sahibi de dahil kimseyi tanımaz ,önüne gelen herkesi çektiği acıdan dolayı olsa gerek ısırmaya çalışır ,ağzından sürekli salyalar akar ,sudan korku meydana gelir bunun nedeni yutkunma sırasında çektiği acıdır su içemediğinden dolayı çektiği acının yansımasıdır denebilir ,şiddetli sancı duyar.
Uyuz şeklinde kaşınmaları vardır ancak bu kaşınmalar şiddetlidir kendini parçalarcasına ısırarak kaşınmalar görülür.
Felç dönemi son aşamadır bu dönem sonunda ölüm gerçekleşir bu dönemde hayvan alt çenesi kapanmaz hale gelir ve cansız gibidir çeneyi kaldırıp bıraktığınızda kontrol edemez tekrar aşağı düşer,arka ayaklarda felç görülür.
Solunum felçi gerçekleştiğinde artık ölüm gerçekleşir.
yarasalar,tilkiler gibi hayvanlar kuzun tehlikesi altındadır.
Genelde yeni geliştirilen ölü aşılar kullanılmaktadır önlemi için.