Keklik

Keklikler Sülüngiller familyasındandır.Bir çok türü mevcuttur.Ağırlık boyut açısından güvercinlere benzerler.Göçmen değildirler toplu olarak veya eş olarak dolaşabilirler.Renklerinden dolayı fark edilmeleri zordur,doğayla uyum içinde yaratılmışlardır renklerinden dolayı iyi kamufle olmuşlardır yaşadıkları çevreye.onları ele veren en önemli ayrıntıları ayaklarının ve gagasının kırmızı olmasıdır.özellikle kışın kar üstünde bu onların kolay fark edilmesini sağlayan tek unsurdur.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Tavuklar gibi tohumlar ve buğday başaklarıyla beslenirler bu yüzden ekinlere zarar verebilirler.
Dişiler 25 günlük kuluçka süresinden sonra yavrularına kavuşurlar.Yavrular büyüdüğünde de anne babalarını terk etmezler.Dişi yavrularla aşırı ilgilidir.12 ile 15 yumurta arasında yumurta yapar.
Keklik eti ülkemizde sevilen bir tür olduğundan sık sık avlanılır.Sadece insanlar tarafından değil yabani etçil hayvanlarda bolca keklik avlarlar.
Genellikle “sürek” veya “arama” usulü ile avlanır. Sürek avında keklik sürüleri çevrilerek belli bir yere toplanır ateş çemberine alınarak avlanır. Aramada ise sürü çevreye dağıldıktan sonra köpekler yardımıyla tek tek bulunup avlanır. Kafese bir erkek keklik konulduğu taktirde, sesini duyan çevrenin erkek keklikleri bununla kavga etmeye gelince avlanabilirse de bu usul avcılık yasalarına aykırıdır. Yumurtalarını toplama ve “güme” denen su kenarlarında pusu kurma usulü de uygunsuzdur.
keklik-yumurtasi

ehlike anında erkek keklik yavru ve dişiyi kurtarmak için ölüm pahasına gürültüyle havalanarak avcıları peşine takar. 15-20 yıl kadar yaşarlar.
beyaz-keklik1

Bir cevap yazın