Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Diğer hayvanlara nazaran belkide en kolay tuvalet eğitimini kazanacak  canlı kedilerdir, zira yaratılışları gereği bu zaten onların geninde vardır .
Doğada yaşayan kediler tuvaletlerini açık alana yapıp bırakmazlar bunun bir çok nedeni vardır ,bunlar düşmanlarından gizlenme olarak da yorumlanabilir.
Ev kedilerinde tuvalet alışkanlığı çabucak kazandırılabilir hatta bazen sadece kumu koymanız bile yeterli olabilir.
Yavru kediler ya da evinize getirdiğiniz büyük kediler tuvaletin yerini kavramada kafa karışıklığı yaşayabilirler bu tür olaylarda tuvalet eğitimini vermek güçleşebilir ancak bununda çözümü vardır bunu asla hayvanı cezalandırarak öğretemeyeceğinizi bilmelisiniz en başta.
Annesinden erken ayrılmış ya da petshoptan alınmış bir hayvanın hemen adapte olmasını beklemeyiniz.
Öncelikle işe fazla yüksek olmayan kenarlı bir tuvalet alınız ve ıslaklığı topaklar halinde kolay alınabilecek bir türde olan kum alınız.
Tuvaleti yapacağı kabı evinizin sakin olabilecek bir odasına koyunuz.
Tuvalet kabı kedinizin mama yediği yerden mümkün olduğunca uzak olmalı ve sürekli rahatsız edilebilen yerlerden uzak olmalı.
Bu kabın genişliği kedinin eşinmesine ve rahat hareket etmesine imkan tanıyacak kadar büyük olmalı.
Yavru kediler yemek yedikten kısa bir süre sonra tuvalet ihtiyacı hissederler böyle zamanları fırsat bilerek onu kabına götürünüz ancak kucağınıza alarak değil onu bir şekilde kandırarak götürmeye çalışınız ,kediler kokulara karşı duyarlıdırlar tuvalete giderken yürüdüğü yolu unutmaması için kucağınızda götürmeyiniz.
Tuvaletini kaba yaptıktan sonra bir süre alışana kadar kabın hepsini temizlemeyin aşırı kirli kalmasın ama kokusunun kalabileceği kadarını bırakın.
Hijyen açısından kabları hafta bir kez düzenli olarak temizleyin.
Kedinizin kafası karışıp yine farklı yerlere pisliyorsa onu cezalandırmanız daha da kafasının karışmasına neden olacaktır.
İlk olarak tuvaletini yaptığı yeri amonyaksız bir maddeyle temizleyin amonyak onlara başka kedilerin de orayı kullandıkları sinyali verir.
Kediniz başka bir yere tuvaletini yaptığında bir parça alarak tuvalet kabının içine bırakınız bu ona tuvaletin yerini göstermesi açısından önemlidir.
Kediniz inatla kabdan başka bir yere yapıyorsa mamasını ve suyunu bu tuvaletini yaptığı yere bırakınız kediler kolay kolay yemek yedikleri yere dışkılarını bırakmazlar.
Eğer kediniz kısırlaştırılmışsa, tuvalet alışkanlığının değişmesinin nedeni bir sağlık sorunu olabilir. Kedinizin bağırsak paraziti olmadığından, ishal ya da kabızlık gibi bir sorunu olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca idrar yollarıyla ilgili bir sorunu olup olmadığını da öğrenmelisiniz. İdrar yolları enfeksiyonu geçiren ya da idrar yollarında kum, taş dediğimiz kristaller oluşan kediler idrar yapmakta güçlük çektikleri, ağrı ve sancı duydukları için evin farklı yerlerine idrar yapmaya başlarlar. Kedinizin böyle bir sorunu olup olmadığını öğrenmenin tek yolu, kedinizi bir veterinere götürerek muayene ettirmek ve gerekli idrar-dışkı tahlillerini yaptırmaktır.
kedi-tuvalet-egitimi-crop_orig Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Oku  Kediler Nasıl Eğitilir ?