Kangal Köpeği

Orta asyadan göç etmiş atalarımızdan kalan yadigarımızdır,çoban köpeği ailesindendir.Bedeni ve karakteri yüzünden anadolu aslanı diye de bilinir.

Yüzlerce yıldır çobanların, kırsal kesimde yaşayanların en yakın dostu olmuş , mallarını ve canlarını korumuştur.

Sivas’ın Kangal ilçesinde ırkını bozulmadan devam ettirmiştir,bugün bir çok kangal üretme tesisi açılmıştır ,bu tesislerin önemi kangal köpeğini tanıdıkça artmaktadır.

Kangallar sürüyle hareket halindeyken yakınlarında durmamalarından dolayı uzunca bir süre varlığı tartışılmıştır ancak incelemeler arttıkça kangalların sürünün etrafında daireler çizerek gözcülük yaptığı,sürü hareket halinde olduğu müddetçe de durmadığı gözlemlenmiştir.
Kangalların bir diğer özelliği sürü başındayken ya da korumakla sorumlu olduğu bölgedeyken agresif ,sahibinin yanında ya da serbest haldeyken cana yakın olmasıdır,çocuklara karşı merhameti diğer köpeklere nazaran hiçbir eğitim almadan da üst seviyelerdedir.
Kangal köpeğinin vücut özellikleri ; kuyruğu uzun sırtına doğru simit oluşturur şekilde,kuyruk rengi gövde renginden biraz daha koyu,burnu, alnı,kulakları karadır,karabaş adı burdan gelir.
Kafaları iri,alınları geniş ve hafif çıkıntılı,çeneleri kalın ve güçlüdür.Burun küt,kulaklar üçgen ve aşağı sarkıktır.
Kangal köpeğinin ilk silahı geniş ve adaleli omuzları göğsüdür,kavga anında biraz mesafeli başlamışsa dövüş hızla koşarak göğsüyle çarpar.
Kalçaları küçüktür ince gövdeli ve uzunluğu sebebiyle yürürken aslana benzer.
Tabanındaki yassı tırnak genellikle topuk görevi yapar.
Yüzündeki kangal beni ya da üst damağındaki siyah leke kangalın saf soyunun garantisidir.
Erkekler 45-70 kilo arasında değişirken dişiler daha hafiftir 40 ile 60 kilo arasında değişir.
45 günlük yavrular günde beş öğün beslenmelidir.İyi bir besleme profosyonel kuru (hazır) mamalarla yapılmalıdır. Profosyonel mamalarla yapılacak besleme imkanlar elverdiği sürece devam etmelidir. 14-16 aya kadar devamında yavrunuzun inanılmaz güzel bir kangal olmasında tek etkendir. Çünki profosyonel mamalarda yavrunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayan minareller , fosfor , calsiyum, proteinler, enerji , ve dahada fazlası tam anlamıyle mevcuttur.
Sütün yavrunuzu ishal yapabileceğini ,özelliklede ilk aylarda unutmamalısınız Sütün ishal riskine karşılık yoğurt tercih edebilirsiniz.Böylecede sütten alınması gereken leri yavrunuz almış olur
Yavrunuzun dışkısını sürekli kontrol altında tutmalı ishal durumlarda derhal vet. hekime başvurmalısınız. Kemik ve eti çiğ vermenizde fayda vardır ancak, parazit uygulamalarını zamanında yapmak şartıyla.
Satılık-Kangal

Bir cevap yazın