Brahma Tavukları

ORİJİNİ ……………………………………….. HİNDİSTAN 1840-1850

RENKLERİ………………………………………. BEYAZ-SİYAH-SARI

SENELİK YUMURTA ADEDİ………. 100-120 ADET

YUMURTA RENGİ………………………… AÇIK KAHVERENGİ TONLARI

ERKEK AĞIRLIK……………………………. 5.5 – 6 KG

DİŞİ AĞIRLIK……………………………… 4 – 4.5 KG

TEPE TÜYLERİ…………………………….. YOK

SAKAL……………………………………………. YOK

BACAK TÜYÜ……………………………….. VAR

TIRNAK…………………………………………. 4 ADET

İBİK……………………………………………….. GÜL İBİK

Brahmalar cochin ve malay ırklarının melezlenmesiyle oluşur,asya ırklarındandır.Genelde 3 ana renkten oluşmasına karşı yetiştiricilerin çabaları sayesinde daha açık ve daha koyu renkli varyeteler de elde edilmiştir. 1874 yılında standartlara katılmıştır bu varyeteler.Brahmalar iri gösterişli hayvanlardandır küçük ibiklleri paçalı ayakları ve heybetli duruşlarıyla kümes hayvanı severlerin ilgisini çekmeyi başarmış ve sıkça üretilip beslenen bir tür olmuştur.Brahma türünün en büyük handikapı ise iri bir ırk olmalarına rağmen büyüme hızları yavaş olmasıdır buna karşın olgunluş yaşları uzundur  bu yüzden etçi olarak ticari sürülere girmesine engel teşkil etmiştir. Brahmalar sakin hayvanlardır Tavukları yaz aylarında gurk olma özelliği gösterirler. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli varyetelerde horozlarda 5.4, tavuklarda 4.3 kg’dır. Diğer iki varyetesi biraz daha hafiftir. Deri renkleri sarı, yumurta kabuğu kahverengidir.
Brahma’lar güzel ve gösterişli hayvanlardır. Küçük ibik ve sakalları, oldukça fazla tüylenmiş bacakları ve paçalı ayakları, iri ve sakin görünüşleri ile tipik Asya ırkı özelliği gösterir. Bu özellikleri sıcak ve soğuk iklim şartlarına dayanmalarında önemli bir etkendir. Ağır bir ırk olmalarına rağmen, büyüme hızlarının yavaş, cinsi olgunluk yaşlarının uzun ve paçalı oluşları Brahma’ların etçi olarak ticari sürülere girmesine engel teşkil etmektedir. Yıllık yumurta verimleri 100-120 adet kadardır.
brahma

Hint Bülbüllerinde Üreme

Hint bülbülleri üretim açısından çok verimlidirler. Erkek ve dişi olarak aldığınız bir çift kuş daha eve girer girmez kafese bıraktığınız da çoğunlukla çiftleşmeye başlayacaktır ,Hint bülbüllerinde eğer mutasyon değllerse erkek ve dişi kuşu ayırt etmek çok kolaydır. Erkek hint bülbüllerinin yanaklarında kırmızı bir leke vardır ve ötüşleri dişilerin tek düze sessiz ötüşlerine nazaran çok daha tiz ve yüksek sesli farklı bir ötüştür.
Hint bülbülleri yılın her ayı yumurtlayabilirler yuvalıkları bulunmasa bile bir yemliği kendilerine yuva edineceklerdir ,hint bülbülleri için yumurtlamak zor ya da yorucu değildir ancak kuluçkaya yatmak her kuş gibi hint bülbüllerini de yorup yıpratabilir bu yüzden sık kuluçkadan kaçınılmalı senede üç kuluçkadan fazlasına izin verilmemeli.ortalama 4 yumurtayla başlayan yumurta sayısı her kuluçkada artacaktır.
Yuva olarak kendi evinizde bile kolayca tasarlayacağınız bir yuva yapabilirsiniz bu yuvaları sadece üreme amaçlı değil gece barınak olarak kullanırlar.
yalnız dikkat edilecek husus yuvanın yavrularla birlikte nüfusu kaldıracak kadar geniş olması ve yuvada kullanacağınız malzemelerin kuşların ayaklarına dolaşmalarına neden olmayacak şeylerden olmasıdır.
Aldığınız bir çift eğer kafeste yuvalık varsa üreme faatliyetleri hemen girişirler bu aşamada yapmanız gereken onlara bir parça yuvalık malzemesi vermenizdir. Bu yuvalık malzemesini çoğu besleyen peçete ya da ayaklarına dolaşmayacak kalın iplerden koyarlar. Kuşlar daha bunları kafese attığınız an bunları birer birer yuvalarına taşıyacaklardır.Dişi yuva örmeye başlar bu malzemelerle sonrasında ortalama 4-5 gün sonra dişinin hasta olduğunu düşüneceğiniz kadar hareketsiz olduğunu görürsünüz bu yumurtanın geleceğinin işaretidir bu süreçte beslenme açısından da önemlidir. haşlanmış yumurtadan mama yapınız ve bu mamanın içine yumurtanın kabuğunun zarını soyup iyice ezdikten sonra karıştırınız .kuşlar bunu zevkle yiyeceklerdir bundan sonrası bir iki gün daha beklemekte.

genelde tüm akvaryumcularda bulabileceğiniz klasik yuvalar
YUVA