Tavus Kuşu

Görünümü dolayısıyla tarih boyu insanların ilgisini üzerine çekmiş,kimi zaman tüyleri için kimi zamanda etleri için beslenmiştir.Görünümü itibariyle bir çok efsaneye konu olmuştur.

Tavus kuşları renkleri bakımından farklı türlere ayrılsada yaşam şekilleri bakımından pek farklılık yoktur.Yumurtadan yeni çıkmış bir Tavus kuşu ergenliğe,üreme yaşına iki yaşında varır,erkekler ve dişiler için bu süre hemen hemen aynıdır. Beslenme şekilleri hem etçil hemde otçuldur,yakaladıkları kelebek ,kertenkele gibi canlıları fırsat bulduklarında kursaklarına indirirler.

Tavus kuşları evcilleşebilen canlılardandır ,türleri tükenme aşamasında olan bu canlılar koruma altına alınmıştır. Kümes hayvanları gibi bakımları kolaydır ,kümeslerinin genişlikleri hayvanların büyüklükleri dolayısıyla geniş olmalıdır özellikle erkek Tavus kuşunun kuyruk tüyleri Bir buçuk metreyi bulmaktadır bu yüzden kümesin büyüklüğü kuyruk tüylerinin kırılmaması açsından büyük önem arz etmektedir.
Tavus kuşları 2 yaşında üreme olgunluğuna erişir ,nisan-ağustos ayları arasında ortalama  on beş yirmi adet arası yumurta yapar. Yumurtaların kuluçkadan çıkış süreleri 28 gündür.Bu süreç sonunda civcivlere fenni yem verilir .

Tavus kuşlarında anne ve yavru arasındaki bağ yaklaşık 1 yıla yakın sürmektedir. Ayrıca dişi tavus kuşunun yetiştirdiği yavrular , annelerin in karekteri stik davranışları nedeni ile olsa gerek, oldukça ürkek ve yabani davranırlar.