Kedilerde Üreme – Çiftleşme

Kedilerde östrüs davranışları aniden başlar. Dişinin bağırmaları çok sıklaşır (vokalizasyon) ve sık sık pelvisini yukarıya kaldırarak çiftleşme pozisyonu alır. Bu erkek kedi varlığında daha belirgin görülür. Devamlı gerilme, anorexi gözlenir. Dişi kedi lordoz pozisyonu aldığı zaman kuyruğunu yana atıp arka bacaklar üzerinde durur. Bu durumda erkek kedi dişinin üzerine çıkar ve dişleri ile ensesinden yakalayarak pelvik ileri geri hareketlerle vulvayı arar.

Aşımın başlamasından ortalama ½-7 dakika sonra pelvisin vaginaya girmesi ve ejakulasyon meydana gelir. Ejakulasyon anında dişi kedi yüksek bir sesle bağırmaktadır. Bu bağırmanın vagina duvarı ile serviksin penis üzerindeki çıkıntılar tarafından uyarılması sonucu meydana gelmektedir. Daha sonra dişi erkeği hemen uzaklaştırır ve vulvasını yalayarak kendi çevresinde yuvarlanır. Ortalama 5-20 dakika sonra dişi tekrar çiftleşme pozisyonu alır ve erkeğin aşmasına izin verir. Eğer çift rahatsız edilmez ise 1-2 saat içerisinde 5-7 kez çiftleşme olur.

Bu devrede dişi kedinin perineal bölgesi yavaşça ovulur ve boyun bölgesinden kuyruk köüne kadar sıvazlanırsa kedi sternum üzerine oturur, pelvis yukarı kalkık pozisyonda kuyruğunu yana ve yukarı yönlendirir. Arka ayaklarını uzatır ve pelvik bölge üzerine elle bastırıldığında arka ayaklarını geriye doğru hareket ettirir.

Metaöstrus döneminde; ovulasyon şekillenmeyen (çiftleşme olmamış) bir östrus dönemi sonrası follikuler regresyon periyodudur. Ortalama 21 gğn (14-28 gün) sürer. Seksüel davranışlar kaybolmuştur. Ovulasyonun olduğu fakat gebeliğin oluşmadığı durumlarda yalanı gebelik gözlemlenir ve korpus luteum şekillenir.

Gebe olmayan kedilerde luteal dönem gebelik süresinin ortalama yarısı kadar sürer ve yaklaşık 7-10 gün içerisinde ovaryumlar aktif hale geçebilir. Bu sebeple dişi kedilerde bir çiftleşme sezonu boyunca 4-5 defa hayali gebelik (pseudoregnacy) görülebilir. Anöstrus dönemi; seksüel dinlenme dönemidir. Dişi kediler erkek kedileri yanlarına yaklaştırmazlar ve seksüel istekleri kaybolmuştur. Ovaryumlar küçüktür ve folleküller ortalama 0.5 mm büyüklüktedir.

Anöstrus Eylül ayında başlayığ Aralık ayında sona erer (kışın sonunda günlerin uzamasınabağlı olarak son bulur.) Anöstrusun başlamasında gün ışığının kısalması ve yaz ısısının yükselmesi önemli ise de bireysel farklılıklar oldukça fazladır. Günde 10 saatten fazla sun’i ışık alan dişi kedilerde anöstrus dönemi gecikebilir ve hatta yılar boyu bu dişiler kızgınlık gösterebilirler.

Anöstrus dönemindeki dişi kedilerde serum östrojen ve progesteron değerleri bazal düzeydedir. Çiftleşme Çiftleşme sırasında erkek kedi dişinin boyun bölgesinden kuvvetli şekilde ısırır. Erkek kedide penis arka tarafa dönük pozisyondadır ve bu aşamada kısmen erektil halde alt kısma horizontal 20-30 derecelik bir açıdadır.

Penis itme hareketlerini takiben ejakulasyon gerçekleşir. Erkek kedi penisi geri çekerken dişi çiftleşme çığlığı çıkararak (erkek kedinin penisindeki kornifiye papillalardan dolayı) ileri yönde hareket eder. Erkek kedi dişinin sinirli davranışlarından kaçmaya çalışır. dişi kedi kendi etrafında döner ve vulva bölgesini yalarken erkek kedi güvenli mesafeden bunu seyreder.çiftleşme birkaç dakika ie bir saat arasında sürer ve tekrarlanır.
Yaklaşık 7 kez ejakülasyonlu çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşme sıklığı ve aralıkları bireyler arasında farklılıklar gösterir. Çiftleşme öncesi dönem 10 saniye ile 5 dakika arasında, çiftleşme 1-3 dakika, çiftleşme sonrası dönem ise 1 dakikadan azdır.

2222

Hint Bülbüllerinde Üreme

Hint bülbülleri üretim açısından çok verimlidirler. Erkek ve dişi olarak aldığınız bir çift kuş daha eve girer girmez kafese bıraktığınız da çoğunlukla çiftleşmeye başlayacaktır ,Hint bülbüllerinde eğer mutasyon değllerse erkek ve dişi kuşu ayırt etmek çok kolaydır. Erkek hint bülbüllerinin yanaklarında kırmızı bir leke vardır ve ötüşleri dişilerin tek düze sessiz ötüşlerine nazaran çok daha tiz ve yüksek sesli farklı bir ötüştür.
Hint bülbülleri yılın her ayı yumurtlayabilirler yuvalıkları bulunmasa bile bir yemliği kendilerine yuva edineceklerdir ,hint bülbülleri için yumurtlamak zor ya da yorucu değildir ancak kuluçkaya yatmak her kuş gibi hint bülbüllerini de yorup yıpratabilir bu yüzden sık kuluçkadan kaçınılmalı senede üç kuluçkadan fazlasına izin verilmemeli.ortalama 4 yumurtayla başlayan yumurta sayısı her kuluçkada artacaktır.
Yuva olarak kendi evinizde bile kolayca tasarlayacağınız bir yuva yapabilirsiniz bu yuvaları sadece üreme amaçlı değil gece barınak olarak kullanırlar.
yalnız dikkat edilecek husus yuvanın yavrularla birlikte nüfusu kaldıracak kadar geniş olması ve yuvada kullanacağınız malzemelerin kuşların ayaklarına dolaşmalarına neden olmayacak şeylerden olmasıdır.
Aldığınız bir çift eğer kafeste yuvalık varsa üreme faatliyetleri hemen girişirler bu aşamada yapmanız gereken onlara bir parça yuvalık malzemesi vermenizdir. Bu yuvalık malzemesini çoğu besleyen peçete ya da ayaklarına dolaşmayacak kalın iplerden koyarlar. Kuşlar daha bunları kafese attığınız an bunları birer birer yuvalarına taşıyacaklardır.Dişi yuva örmeye başlar bu malzemelerle sonrasında ortalama 4-5 gün sonra dişinin hasta olduğunu düşüneceğiniz kadar hareketsiz olduğunu görürsünüz bu yumurtanın geleceğinin işaretidir bu süreçte beslenme açısından da önemlidir. haşlanmış yumurtadan mama yapınız ve bu mamanın içine yumurtanın kabuğunun zarını soyup iyice ezdikten sonra karıştırınız .kuşlar bunu zevkle yiyeceklerdir bundan sonrası bir iki gün daha beklemekte.

genelde tüm akvaryumcularda bulabileceğiniz klasik yuvalar
YUVA