Sakız Koyunu

Sakız koyunları Ege bölgesinde İzmir dolaylarında ve ege bölgesinde akdeniz ikliinin hakim olduğu diğer illerde,güney mamara ve akdeniz bölgesinde verimli olarak yetiştirilmektedir.

Sakız koyunları uzun, düşük yağlı kuyruklu bir yapıya sahiptir.Vücut beyaz renkli kaba yapağılı olup baş ve bacaklarda benek şeklinde siyah lekeler bulunmaktadır. bezel meme yapılı,el ve makina ile sağıma uygundur. dişiler genellikle boynuzsuz,koçlar güçlü spiral boynuzludur.sakız koçları oldukça döğüşçü,sağlam yapıdadırlar.

Sakız özenli bakım isteyen narin bir hayvandır. zaten süt ırkı olan tüm koyun ve sığırlar,et ırklarına göre daha hassas ve hastalıklara karşı duyarlıdırlar.ortamlarındaki ani değişikler ve farklılıklar bile verimlerini etkiler.sakız yurdumuzdaki en bereketli döl verimine sahip yerli koyun ırkıdır.doğum oranı 1.7-2.3 arasıdır.dişi toklu 7 aylıkken koça verilebilir.2 yılda 3 kuzulama gayet normaldir.yıllık süt verimleri 130-180 litre arası değişir.yetişkin koyunlar 30-60 kg, koçlarsa 50-90 kilo arasıdır.

sakız koyunu daha önce de söylediğimiz gibi hassas bir hayvandır.sert karasal iklimlerde verim düşüklüğü yaşanmaktadır.aynı verimi alabileceğimiz,karasal bölgelerde de rahatça yetiştirilebilen koyun ırkı çalışmalarında,karayaka koyunu ile sakız melezi olan bafra koyunu,karadeniz,iç ve doğu anadoluya adaptasyonu tam,süt ve döl verimi yüksek bir yerli koyundur

kuzu doğum ağırlığı: 3.69 kilo
sütten kesim ağırlığı: 18.41 kilo
120.gün canlı ağırlığı: 29 kilo