Muhabbet Kuşu Bakım Ve Beslenmesi

Muhabbet kuşlarında temel besinleri; darı tohumu (örneğin, gümüş ve Plata darısı), kanarya tohumu, biraz çimlenmiş buğday, kabuksuz yulaf (%3-5) oluşturur. Muhabbet kuşlarına verilen ortalama yem miktarı günde 7g (%10 CA)’dır. Yemlerdeki kılçıklar (kavus) günlük olarak üflenerek uzaklaştırılmalıdır.

Muhabbet kuşu rasyonlarında yaşlı tohum bulunması gerekir. Rasyonlarda ezilmiş ayçiçeği tohumu, Niger tohumu, keten, haşhaş ve salatalık tohumuna yer verilmelidir. Yaşlı, kondisyonu düşük kuşlarda darı, başakları ile birlikte verilir. Kışın serbest dolaşımlı kafeste ad libitum olarak yulaf sunulur.

Yeşil yem katkıları olarak; yabani otlar, mera otu, yarı olgunlaş­mış tohum kapçıkları, salata dış yaprakları, yeşil lahana, hindiba-marul, ıspanak, genç aslanağzı yaprakları, su teresi, kereviz, maydanoz, kışın ise elma ve havuç verilebilir. Ayrıca çayır ve meyve ağacı dalları ile mineral karması önlerinde yer almalıdır.
Kuş griti ve preslenmiş grit taşı iyi bir gaga aşındırı­cı olarak önlerinde yer almalıdır. Sadece tohumlar ile beslenen kuşlarda Ca, Mn, I, ve vitamin A, D, B12 eksikliği görülür.
Yumurta problemleri, yavru ve anormal kabuk yapısının temelinde beslenme bozukluğu yer alır.
Muhabbet kuşları 4-6 adet arası yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 17 gündür. Aşırı nemli ortamda embriyonal ölümler görülür. Taban ve tüneklerdeki ıslaklık sonucu ise mantar ve küf üremeleri oluşur.

Muhabbet Kuşlarında Proteinin Önemi

 

Hayvanların vücudundaki kasların yapıtaşı proteindir. Ancak hayvanlar için proteinin önemi bundan çok ötedir. İç organların çok ciddi kısmı proteinden oluşmaktadır. Ayrıca vücuttaki tüm reaksiyonlar, protein yapıdaki hormon ve enzimlerin kontrolünde gerçekleşir. Kromozomlar üstünde dizili DNA şifresi, vücutta sentezlenen binlerce çeşit proteinin kod kaynağıdır. Kanda oksijeni taşıyan hemoglobinden, vücudun şeker seviyesini kontrol eden insüline kadar pek çok önemli salgı protein yapıdadır. Vücutta sürekli olarak protein üretilir ve yok edilir. Bu döngünün sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için besin olarak protein alınması gereklidir.
Protein ve Enerji
Protein içeren besinlerde dikkat edilmesi gereken nokta, protein enerji oranıdır. Çok enerji içeren besinlerle beslenen kuşlarda; şişmanlama, üreme verimi düşüşü ve hatta hastalıklar ortaya çıkacaktır. Peki, bunun sebebi nedir? Normalde kuşlar kendileri için yeterli miktarda protein ve enerji alana dek yerler. Genelde enerji ağırlıklı besinler verildiği için, kuşlar yeterli enerjiyi sağlayacak besini aldıktan sonra, yeterli protein seviyesine ulaşmak için yemeye devam ederler. Aldıkları fazla enerji vücutta yağa dönüştürülür. Bunun sonucunda kuşlarda obezite oluşur. Bazı kuşlar yeterli enerjiyi alıp yemeyi kestiklerinden, onlarda da protein eksikliğine bağlı hastalıklar görülür. İlk belirtiler kuşun tüylerinde ve gagasında oluşur. Çünkü bu kısımlar tamamen protein yapıdadır. Daha sonra tüm vücutta fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar. Aynı besinleri alan yabani kuşlar, evcil olanlara göre daha sağlıklıdırlar; çünkü enerji ihtiyaçları daha fazladır. Bu nedenle evcil kuşların beslenme şekli yabani olanlardan çok farklıdır.
Doğru Protein Enerji Oranı

Yetişkin bir kuşun protein ihtiyacı genelde pek değişmez. Ancak enerji ihtiyacı; içinde bulunduğu kafesin büyüklüğü, ortam sıcaklığı, diğer iklim faktörleri ve daha pek çok dış faktöre bağlı olarak değişir. Farklı tür kuşların farklı ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle her kuş için geçerli tek bir protein enerji oranından söz edilemez. Yapılması gereken, kuşlara hem yüksek proteinli hem de az proteinli besinleri sunmaktır. Kuş, kendisi için gerekli miktarda proteini ve enerjiyi sağlayacak şekilde beslenecektir. Yapılan deneylerde kuşların bu dengeyi çok iyi sağladıkları, obez kuşların sağlıklı şekilde zayıfladıkları görülmüştür. Yüksek proteinli ya da az proteinli besinler hangileridir? Aşağıdaki tabloda (Tablo-I), yaygın olarak kullanılan besinlerin 1 gram protein başına verdikleri enerji, kalori cinsinden yansıtılmıştır. Yapılması gereken; istenilen orandaki besini vermek değil, kuşa farklı oranlara sahip besinleri sunup, kendi dengeli beslenmesini kendisinin yapmasına imkân vermektir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, kuşların bitkisel proteinin yaklaşık %60’ını sindirebildikleridir.

Besin Adı
Enerji(kalori)/1g Protein
Yüksek Protein Destekli Yem
5
Brokoli
9
Yumurta+Proteinli Yem
10
Marul
11
Soya Fasulyesi
12
Haşlanmış Yumurta
13
Hazır Yumurtalı Mama
14
Karahindiba
17
Ayçekirdeği
23
Kepekli Ekmek
23
Mısır
33
Darı
33
Havuç
38
Üzüm
53
Armut
87
Elma
320
Tablo-I: 1 gram protein başına düşen enerji(kalori)
HAZIRLAYAN: MALCOLM GREEN
ÇEVİREN: İLKER KURŞUNLUGİL
mubiş

Muhabbet Kuşu Almadan Önce – Dikkat

Bilinçsizce sırf  hayvan sevgisiyle alınmış tüm canlıların bir zamandan sonra sizi ailesi gibi görüp kabulleneceğini ve sizin sıkılıp onu terk ettiğinizde  hayvanın çöküş sürecine girip bunun zulme dönüşeceğini bilmiyorsanız almayın.

Her yere saçılacak yem kabuklarını, evde serbestçe dolaştığında olur olmaz yerlere bırakacağı ,  dışkılarını ve yılın değişik zamanlarında evde uçuşacak tüyleri önemsemeyecekseniz ve özellikle tüylerinden etkilenebilecek olduğunuzun bilincinde değilseniz Almayın.
Hastalandığında Veteriner hekime götürecek kadar imkanınız yok almayın.
Bir zamandan sonra onunda bir eşe ve yavruya sahip olma hakkının olduğuna ve buna elverişli bir ortam sağlayacağınıza inanmıyorsanız almayın.
Sabırla denemenize rağmen (ki doğru yerden doğru kuşu aldığınızda ve doğru yöntemleri uyguladığınızda başarmamanız mümkün değildir) size alışmadığında kızıp değiştirmeyi düşünecekseniz almayın.
Herhangi bir nedenle bir  günden fazla ayrılmanız gerekirse ya da uzun süreli tatile çıkıyorsanız ,  evinizin anahtarını bırakabileceğiniz bilgili ve ilgilenecek bir dostunuz yoksa almayın
En uygun kafes, gıda, aksesuar ve benzeri ihtiyaçları için ayırabileceğiniz yeteri kadar bütçeniz yoksa
LÜTFEN ALMAYIN

yeni doğum