Kuruma hastalığı aslında kendi başına bir hastalık olmamakla birlikte mevcut olan bir veya birden fazla hastalığın sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur.Bu yazıda MANTAR kaynaklı olanını anlatmaya çalışacağız.
En önemli sebeplerinden bir tanesi MANTAR enfeksiyonlarıdır. Kuşlarımız bilinen 230 ayrı mantar türünün tehtidi altındadır.Bu bakterilerin birden fazlasının bir araya gelmesi ile en ciddi enfeksiyonlardan olan MEGABACTERIOSIS gelişir ki tedavisi en zor olan ve en uzun süren enfeksiyonlardan biridir.
Mantar enfeksiyonları temel olarak ağız içi,kursak,mide ve bağırsaklar düzeninde bütün sindirim sistemine yayılır,yaralar meydana getirir ve daha sonra da tüm organları sararak ölümle sonuçlanan KURUMA şeklinde son bulur.
Mantar potansiyel olarak her kümeste veya kanatlı beslenen her ortamda bulunur.Hava sıcaklığının 25 derece civarında seyretmesi ve ortam bağıl nem oranının %55 in üstüne çıkması mantarın ortaya çıkması için en uygun şartları oluşturur.
Son derece inatçı,sinsi ve bulaşıcı bir organizmadır.Tedavi süresi uzun ve zahmetlidir.Bu sebepten ötürü kümesimizde potansiyel olarak varlığını bilmek ve bakteri aktif hale gelip,enfeksiyon gelişmeden mücadele etmek gerekmektedir.
Isı ve nem şartlarının haricinde aktif hale geçmesi için bir üçüncü şart, kuşun bünyesinde mevcut olan BAZİK ortamdır.Bu mevcut bazik ortamı haftada bir defa kuşun içme suyuna 100ml.suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırarak ASETİK ortama çevirmek en kolay korunma yöntemlerinden biridir.
Enfeksiyon geliştiğinde ise kuşun gösterdiği en tipik belirtiler,olarak yemliğin başında vakit geçirmesi,yeme iştahla saldırması fakat yemi kırarak yutmadan ufalaması,dışkısının ilk başlarda kuruduğunda kireç benzeri renk alan sulu bir görünümde olması,daha ileri evrelerde ise renginin siyaha yakın bir renk alması v.b dir.Bu durumda vakit geçirmeden ve enfeksiyon tüm organlara sıçramadan tedaviye başlamak gerekir.
Bilinen en etkin ilaç ve tedavi yöntemi kanatlılar için üretilmiş RONIDAZOLE veya DIMETROZOLE içeren preparatlar kullanmaktır.Beşeri kullanım amaçla üretilmiş fungusitler kullanmak,dozaj ayarlaması açısından zor ve risklidir.
MANTAR ENFEKSİYONLARINDA KESİNLİKLE ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ.ANTİBİYOTİĞİN YAN ETKİSİ MANTAR ENFEKSİYONLARINI TETİKLEMESİDİR