Köpeklerde Aşı Zamanları

Köpekler için aşılar hayati önemi sahiptir ancak her aşı aynı zamanda yapılmaz erken ya da geç yapılan aşılan hayvanlar için ciddi risk demektir.
Aşı zamanı gelmiş bir köpeğin en az 7 haftalık olması gerekmektedir,aşı zayıflatılmış hastalık mikroplarıdır bu yüzden yedi haftalıktan küçük yavrular için yapılan aşı henüz bağışıklık sistemi oturmadığından ciddi yan etkiler oluşturacaktır.
Aşılama öncesi parazit kontrollerininde yapılmış olması gerekmektedir,ayrıca doğumu yaklaşmış hamile hayvanlarında aşılanmasından kaçınılmalıdır.Ateşi yapılacak köpeğin sağlık durumu da önemlidir ateşi nabzı gibi değerler düzgün olmalıdır.
Her aşı arası 21 gün aralığında olmalıdır,aşıyla beraber başka ilaçlar kesinlikle kullanılamaz.
Hastalıktan yeni çıkmış köpeklere aşı uygulanması da doğru değildir.Aşıdan önce beslenilmesine dikkat edilmeli direnci yüksek tutacak gıdalara önem verilmelidir.
aşı

Köpeklerin aşılama programları

Aşı İlk Aşılama Zamanı Tekrarı Uygulama Yolu
Parvovirus 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Distemper 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Hepatitis 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Parainfluenza 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Leptospirosis 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Bordeellosis 7 Haftalık 21 gün sonra Deri altı veya kas içi
Kuduz 12-16 Haftalık Yılda bir kez Deri altı veya kas içi
Corana virus 7 Haftalık 21 gün sonra 6 ayda bir Deri altı veya kas içi

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpekler için belki de en tehlikeli hastalıklardan biri olarak bilinen gençlik hastalığı özellikle birkaç aylık yavru köpeklerle yaşlanmış köpeklerde kendini gösteririr, bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle iç parazitler gibi ikincil hastalıklar da varsa çok daha şiddetli seyredebilmektedir.Kolostrum (anneden ilk emzirme sırasında alınan süt,ağız sütü,yüksek miktarda antikor içerir.) almış yavrularda, materyal (anneden alınan) antikorlar yavruyu aşağı yukarı 12 hafta kadar korur.Kolostrum almamış olanlarda ise bu süre 1-4 hafta arasında değişir. Bu nedenle hastalık genellikle 3-12 aylık köpeklerde yaygındır.Hastalığa yakalanan köpeklerin yüzde 60 ı ölür bu hastalıktan kurtulanlarda ise kalıcı hasarlar oluşabilir.
Belirtileri : Genelde hastalığın ön belirtileri köpekte durgunluk, iştahsızlık, kusma ,ishal ve yüksek ateştir.

Tedavisi: Gençlik hastalığının tedavisi klinik belirtilere bakılarak yapılır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek,ve desteklemek tedavide hedef olmalıdır. Son yıllarda antiviral ilaçlar , hastalığın ilk safhasında yani viremi döneminde faydalı olmaktadır. Fakat bu tedaviler oldukça güç ve pahalı olmaktadır. Aynı zamanda, sonuç almak ta oldukça güç, bazen imkansız olan bu hastalıkta en etkili yöntem, yavru köpeklerin 7-9 haftalık iken, 3-4 hafta ara ile 2 kez aşılanması ve her yıl aşının 1 defa tekrar edilmesidir.
gençlik hast