Yavru keklikler yumurtadan çıktıktan birkaç hafta boyunca hassas bir dönemden geçmiş olurlar bu süreçte dikkatle bakılmaları gerekir
İlk dikkat edilmesi gereken sıcaklıktır, bu süreçte ısı farklılıkları şöyledir;
1-2 Günler 31-33 34
3-4 Günler 30-32 32
5-7 Günler 29-32 30-32
2. Hafta 27-30 28-29
3. Hafta 24-28 26-27
4. Hafta 24-26 24-25
5. Hafta 22-23
6. Hafta 21-22
Yavrular daha sağlıklı olduğu için kafes ızgaralı yerlerde beslenmelidir,dışkılarından bulaşan hastalıklardan da böylelikle kurtulmuş olurlar.
Diğer bir husus yemleridir,
0-7 Gün etlik civciv başlangıç yemi
7-14 gün etlik civciv yemi
14-70 gün etlik piliç yemi
71- gün piliç geliştirme ve karma yemler
Yumurtlama dönemi – damızlık yumurta yemiverilir.
Suları başka bir önemli noktadır suları en az iki günde bir tazelenmelidir ve yumurtadan çıkan civcivin ilk suyu şekerli olmalıdır.
Üreticilerin sık kullandığı yemlerden biride haşlanmış yumurtayı rendeleyip içerisine çeşitli protein ve karbonhidrat bakımından zenginleştirecek şeyler katılmasıyla oluşan mamalardır.
keklik yavruları son derece duyarlıdır yemin yanında sularına katılacak vitamin takviyeleri ile desteklenmelidir keklik yavrularının büyütüldüğü ortam sıcaklığı kadar havalandırmada çok önemlidir hava akımı keklikleri etkilemeyeceği şekilde oda her gün havalandırılmalıdır.
Etiket: keklik
Keklik
Keklikler Sülüngiller familyasındandır.Bir çok türü mevcuttur.Ağırlık boyut açısından güvercinlere benzerler.Göçmen değildirler toplu olarak veya eş olarak dolaşabilirler.Renklerinden dolayı fark edilmeleri zordur,doğayla uyum içinde yaratılmışlardır renklerinden dolayı iyi kamufle olmuşlardır yaşadıkları çevreye.onları ele veren en önemli ayrıntıları ayaklarının ve gagasının kırmızı olmasıdır.özellikle kışın kar üstünde bu onların kolay fark edilmesini sağlayan tek unsurdur.
Tavuklar gibi tohumlar ve buğday başaklarıyla beslenirler bu yüzden ekinlere zarar verebilirler.
Dişiler 25 günlük kuluçka süresinden sonra yavrularına kavuşurlar.Yavrular büyüdüğünde de anne babalarını terk etmezler.Dişi yavrularla aşırı ilgilidir.12 ile 15 yumurta arasında yumurta yapar.
Keklik eti ülkemizde sevilen bir tür olduğundan sık sık avlanılır.Sadece insanlar tarafından değil yabani etçil hayvanlarda bolca keklik avlarlar.
Genellikle “sürek” veya “arama” usulü ile avlanır. Sürek avında keklik sürüleri çevrilerek belli bir yere toplanır ateş çemberine alınarak avlanır. Aramada ise sürü çevreye dağıldıktan sonra köpekler yardımıyla tek tek bulunup avlanır. Kafese bir erkek keklik konulduğu taktirde, sesini duyan çevrenin erkek keklikleri bununla kavga etmeye gelince avlanabilirse de bu usul avcılık yasalarına aykırıdır. Yumurtalarını toplama ve “güme” denen su kenarlarında pusu kurma usulü de uygunsuzdur.
ehlike anında erkek keklik yavru ve dişiyi kurtarmak için ölüm pahasına gürültüyle havalanarak avcıları peşine takar. 15-20 yıl kadar yaşarlar.