Kedilerde Kabızlık

Kedilerde ve diğer hayvanlarda da sık görülen hastalıklardan olan kabızlık kalın barsağın son kısmındaki tıkanmalar sonucu, barsak içeriği uzun süre kalın barsaklarda kalır. Bu nedenle fazla suyu emilerek kuru sert bir dışkı oluşur. Oluşan bu sert dışkının atılamaması sonucu kabızlık meydana gelir.
Nedenleri çok çeşitlidir bunları sıralarsak uzun süre hareketsizlik özellikle yatılı olarak uzun zaman kalan hayvanlarda görülür dışkılama refleksi azaldığı için,
yanlış ya da eksik beslenmeden kaynaklı kabızlıklar kuru ve zengin gıdaların aşırı tüketilmesi sonucu da görülür
kalça kemiklerinde görülen kırıklar,fıtık giib rahatsızlıklarda kabıza neden olur.
Belirtileri uzun zaman fark edilmeyebilir hasta hayvan sürekli dışkılamak için uğraşır ancak yapamaz ,anüs çevresinde zorlamadan kaynaklı ödemler oluşabilir
ayrıca kusma iştahsızlık aşırı su kaybı ve hareketsizlik de belirtiler arasındadır.
tedavisi en yakın zamanda veterinere götürülmeli,beslenmesine dikkat edilmeli kemik gibi sindirimi zor gıdalar verilmemeli,egzersizler artırılmalı sık ama az beslenmeli hayvan çok yaşlı ise gerekirse ömür boyu sürgüt ilaçlar besinleriyle birlikte verilmelidir.
kedi-seven-erkekler_126074d

Kedi Bakımı


Eğer kedinizi sürekli olarak içeride tutuyor ve onu dışarı salmıyorsanız, kedinizi yalnız bir odada bırakmayarak, bütün evin içinde koşmasına izin vermeli, ona küçük bir top veya makara hediye ederek, oynayıp neşelenmesine yardım etmelisiniz.

Gündüzleri bahçeye bıraktığınız kediniz, akşama kadar hem oynar, hem de avlayabildiği çeşitli hayvancıklarla karnını da doyurup keyiflenir. Fakat onu geceleyin dışarıda bırakmayarak mutlaka içeri almalı, yatağında yatmasını sağlamalısınız.

Kısa ve uzun tüylü kediler, kısa zaman aralıklarıyla taranıp fırçalanmak isterler. Uzunca zaman taranmayan kedilerde tüyler çok dökülür, keçeleşir ve kirli, çirkin bir durum alır. Keçeleşmiş tüyleri bir makasla ve dikkatle almak, ondan sonra da hayvanı tarayıp fırçalamak lazımdır.

Tepeden tırnağa kadar çamura bulandığı zamanlar dışında kedinin, köpekler gibi yıkanması şart değildir. Hayvanın tüylerini kirlendiği zaman talk pudrası sürüp fırçalamak postu temizler, tüylere canlılık ve parlaklık kazandırır.

Kediler genellikle 10 yıl yaşarlar. Fakat iyi bakım altında tutulan mutlu kediler arasında 15, hatta 20 yılı aşkın yaşayabilirler.

kedi