Önceki makalemizden kaldığımız yerden devam edelim,Hint bülbülleri çabuk üreyen canlılardır kuşlarınızı bir araya getirdiniz yuvalığınızı taktınız mamalarınızı verdiniz peçeteleri yuvalığa taşıdılar bir sabah uyandınız ki dişi kuşunuz hasta gibi bir yere tünemiş tatsız tatsız duruyor bir köşede,telaşa kapılmaya gerek yok bu yumurtanın habercisi.
Bu süreçten sonra onları fazla rahatsız etmeyiniz muhtemelen görürsünüz ama gözünüzden kaçırdığınız bir çok çiftleşme olmuştur bile birkaç saniyelik.
Hint bülbülleri genelde sabah yumurtlarlar ,bu ilk yumurtadan sonra dişi kuş biraz daha rahatlar ve hareketleri biraz daha normale döner bu süreçe kalsiyumu eksik etmeyiniz.muhabbet kuşlarının aksine iki günde bir değil her gün bir tane yumurtlarlar ve yumurtlama bittikten ya da son yumurtalara doğru yatmaya başlarlar bunun bir çok faydası vardır yumurtadan çıkan yavrular eşit zamanda dolayısıyla eşit boylarda olurlar, büyük olanın küçüğün yemini yemesi gibi bir durum söz konusu değildir.Bu da yavruların yaşama şanslarını eşitler.
Etiket: hint bülbüllerinde yumurta
Hint Bülbüllerinde Üreme
Hint bülbülleri üretim açısından çok verimlidirler. Erkek ve dişi olarak aldığınız bir çift kuş daha eve girer girmez kafese bıraktığınız da çoğunlukla çiftleşmeye başlayacaktır ,Hint bülbüllerinde eğer mutasyon değllerse erkek ve dişi kuşu ayırt etmek çok kolaydır. Erkek hint bülbüllerinin yanaklarında kırmızı bir leke vardır ve ötüşleri dişilerin tek düze sessiz ötüşlerine nazaran çok daha tiz ve yüksek sesli farklı bir ötüştür.
Hint bülbülleri yılın her ayı yumurtlayabilirler yuvalıkları bulunmasa bile bir yemliği kendilerine yuva edineceklerdir ,hint bülbülleri için yumurtlamak zor ya da yorucu değildir ancak kuluçkaya yatmak her kuş gibi hint bülbüllerini de yorup yıpratabilir bu yüzden sık kuluçkadan kaçınılmalı senede üç kuluçkadan fazlasına izin verilmemeli.ortalama 4 yumurtayla başlayan yumurta sayısı her kuluçkada artacaktır.
Yuva olarak kendi evinizde bile kolayca tasarlayacağınız bir yuva yapabilirsiniz bu yuvaları sadece üreme amaçlı değil gece barınak olarak kullanırlar.
yalnız dikkat edilecek husus yuvanın yavrularla birlikte nüfusu kaldıracak kadar geniş olması ve yuvada kullanacağınız malzemelerin kuşların ayaklarına dolaşmalarına neden olmayacak şeylerden olmasıdır.
Aldığınız bir çift eğer kafeste yuvalık varsa üreme faatliyetleri hemen girişirler bu aşamada yapmanız gereken onlara bir parça yuvalık malzemesi vermenizdir. Bu yuvalık malzemesini çoğu besleyen peçete ya da ayaklarına dolaşmayacak kalın iplerden koyarlar. Kuşlar daha bunları kafese attığınız an bunları birer birer yuvalarına taşıyacaklardır.Dişi yuva örmeye başlar bu malzemelerle sonrasında ortalama 4-5 gün sonra dişinin hasta olduğunu düşüneceğiniz kadar hareketsiz olduğunu görürsünüz bu yumurtanın geleceğinin işaretidir bu süreçte beslenme açısından da önemlidir. haşlanmış yumurtadan mama yapınız ve bu mamanın içine yumurtanın kabuğunun zarını soyup iyice ezdikten sonra karıştırınız .kuşlar bunu zevkle yiyeceklerdir bundan sonrası bir iki gün daha beklemekte.