Güvercinlerin Bakım Ve Beslenmesi

Güvercinler, süs güvercinleri, uçucu güvercinler ve besi (etlik) güvercinleri olarak üç grupta incelenirler. Ülkemizde besi güvercinleri yetiştirilmemektedir. Süs güvercinleri güzellikleri, tüy kalitesi ve şekilleri ile dikkat çeker. Posta güvercini olarak yetiştirilen uçucu güvercinler, takla atabilir, yüksekten uçabilirler. Güvercinlerin 10-18 yıl arasında ömürleri olup, en verimli dönemleri 2-8 yaş arasıdır.
Güvercinlere verilecek günlük yem miktarı yaklaşık canlı ağırlığın %10’u olup ortalama 40- 50 g arasındadır. Su ise ad libitum verilir ve yaklaşık 30 güvercine 1 litredir. Yemleme 1 öğün olup akşamları yapılır. Farklı güvercin ırkları aynı sürede yemlerini tüketemediklerinden, bunların ayrı yemlenmesi gerekir.
Genç güvercin besisinde; güvercinler, 4 haftada kesim olgunluğu olan 500 g canlı ağırlığa ulaşırlar. Bunlara verilecek olan peletler küçük ve sağlam olmalı, çok az ufalanmalıdır. Çok şekilli yemler ise hayvanlar tarafından reddedilir.
Güvercinlere grit amacıyla; küçük taşlar, kireç ve midye kabuğu verilebilir.

Özellikle kuş evlerinde, kuluçka s­üresince ve tüy değiştirmeden önce vitamin (vitamin A,D,E, B6,B12) ilavesi gerekir. Güvercinler, yeşil yemlerle de (aslanağzı, genç çayır otları) vitamin alırlar. Kışın ise rasyonlara havuç ilave edilebilir.

Güvercinlerde Üreme – Yavrulama

guvercin-aski-g5k5.jpge85669e1a50ad2637f3846c75326d9f3

Güvercinler 5-7 aylık olduğunda cinsel olgunluğa erişirler,Kuşların çoğunda güvercinlerde de olduğu gibi çiftleşme organı ( penis ) yoktur. Penis üzerindeki oluk, sperma kanallarından çıkan spermayı dişiye iletmeye yarar.Dişlerde Üreme organı yumurtalık ve yumurta kanalından ibarettir. Güvercinler genellikle üreme mevsimlerinde eş seçerler her mevsimde eşler değişeceği gibi ömür boyu da aynı eşle çift olabilirler yabani güvercinlerde aynı eşin kalma süresi daha uzundur.
Güvercinlerde çiftleşme erkek kuşun öterek dişiye kur yapması ile başlar. Dişi çiftleşmeye hazırsa, ön çiftleşme diyebileceğimiz öpüşme evresi başlar.kuşlar birbirlerinin gagasının içine gagalarını sokarak, aynı yavru beslerken yaptıkları kusma hareketini yaparlar.Dişi ve erkek hayvanlar birlikte yumurtlama döneminden 2 – 3 gün önce yuva yapımına başlarlar ve yuva yapımı yumurtlamadan sonrada devam eder. Kuluçka ise erkek ve dişi güvercinlerin nöbetleşerek yumurta üzerinde yatmaları ile gerçekleşir.Daha sonra çiftleşme olur ve yuva hazırlığı kuluçka evresi başlar Güvercinlerde yumurtadan yavru çıkma süresi, ortalama 15 – 20 gün arasındadır.İki civcivin çıkışı nadiren aynı anda olur, genelde ikinci civciv 12 – 24 saat sonra yumurtadan çıkar. Güvercinlerde kuluçka Şubat – Mayıs ayları arasında gerçekleştirilir.Civcivler 5. günden itibaren ebeveynlerin yemleri ile beslenmeye başlarlar.