Çulluklar Türkiye’de Trakya, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri ormanlarında kış göçmeni olarak bulunur.
Çulluklar genellikle toprak kurtları,böcekleri ve bitkisel maddeleri yer. Gagalarıyla yumuşak toprağı karıştırarak veya çamurlu toprağa sokarak uzun dilleriyle kurtçukları bulup yerler. Akşam alaca karanlığında ormandan çıkar ve az ağaçlıklı bölgeler ve dere kenarlarına gelerek beslenir.
Çulluklar üreme dönemlerinde çalıların arasına bir çukur kazarlar ve ortalama 4 yumurta yaparlar,kuluçka süresi 20-22 gün sürer.
yavruların uçuş zamanı 4-5 hafta kadar sürer,çulluklar senede bir kez kuluçkaya yatar nedeni ise göçmen oldukları için ikinci bir kuluçkanın göç zamanına yetişmemesidir.
Pek çok ülkede çulluklar spor olarak avlanır. Özellikle Birleşik Krallık’ta popülerdir. Kuşların hacmi, hızı ve uçuş örnekleri onları meydan okuma atışı yapar. Bu işin av olarak yapılmasında ise, gerekli olan malzemeler:
- Tüfek: 12 kalibre çifte veya s.poze 60-65 cm, namlulu 4/4 (silindir/silindir) veya 4/3 (silindir/modifed) şoklu olmalı.
- Fişek: Her iki kalibre için 9-10 numara, saçma ağırlığı olarak 20 kalibre için 25-28 gram; 12 kalibre için ise 32-36 gr. arası. Namludan çıkar çıkmaz dağılan keçe tapa veya bior tapalı ve dispersante fişekler tercih edilir. Ancak ikinci namluya power tapa bir fişek koymak faydalıdır.
- Köpek: Çulluk avını köpeksiz yapmak çok zordur. Bu iş için başarıları kesinleşmiş olan köpekler şarttır. Cins olarak İngiliz Setter, İngiliz Pointer ve Kurzhaar önerilir. Ancak Epagneul Breton (Britany) küçük boyda olması ve çok süratli arama yapması nedeliyle çulluk avı için son zamanlarda en mükemmel av köpeklerinden biri olmaya başlamıştır.