Cüce Denizatı – Hippocampus zosterae

Tuzlu su akvaryumu severlerin akvaryumlarında bakmak istedikleri fakat beslenme şartlarından dolayı belkide tedirginliğe düştükleri canlılar arasındadır,sıradışı görüntüleri üreme ve beslenme davranışları denizatlarını ilginç kılar.
Ülkemiz denizlerinde de bulunur ancak çıkarılması yasaktır,üreticilerden temin edilmesi hem kolay adapte olmasını sağlar hemde bu canlının doğal hayattaki türlerinin yok olmasını engeller.
Denizatları kısa 12 -18 ay gibi kısa ömürlü canlılardandır ancak çabuk olgunluğa erişmeleri (3 ay) akvaryumun sürekliliğini sağlar.
Denizatı beslemede en büyük handikap malesef yem seçimidir.Kuru yemleri kabul ettirmek neredeyse imkansızdır ancak bunu başaranlar da vardır.Doğdukları ilk andan itibaren canlı yemlerle beslenirler,artemia ve kopepodlar,mysisler ana besinleridir.
Doğal yaşam alanlarında kıyı bölgelerde yosunların arasında yaşarlar görünüşleri itibariyle iyi kamufle olurlar.
Kendi türlerine ve diğer balık türlerine karşı oldukça barışçıldırlar ancak  balık seçiminde dikkatli olunmalıdır diğer balıklar denizatlarına ölümcül hasarlar verebilirler.
Deniz atı ile aynı akvaryumda olmaması gereken canlıların başında anemon, lps mercanlar,tang ve clown türü balıklar, damsel’ lar,angel fish’ ler, iri ve bölgeci karidesler ve yengeçler, istakozlar gelir.
Deniz atları akvaryumun eninden ziyade yüksekliğine ve uzunluğuna yüzerler. Bu yüzden, yüksek akvaryumlar daha uygun olacaktır. 200 litre civarı bir akvaryum yeterli olur.
Deniz atları akvaryumda beslenecek tek canlı olmalıdır. Bunun en önemli nedeniyse beslenen diğer canlılar nedeniyle deniz atının aç kalma olasılığıdır. Deniz atları yavaş ve ağır hareketlerle beslendiklerinden yemlerin akvaryumda uzun süre kalmaları gerekmektedir. Diğer canlılarla bu durum maalesef gerçekleşmemektedir.
Akvaryumda yiyecekleri temin edilebilirse kolay ürerler,dişi yumurtlarını erkeğin kesesine bırakır ve kuluçka erkekte tamamlanır.
10 ile 14 gün arası kuluçkadan sonra 50- 400  tane kadar yavru bırakırlar.
Yavrular bolca beslendiklerinde inanılmaz bir hızda büyürler ve üç ay sonra üreme olgunluğuna erişirler.
Yavrular çıktıktan sonra ebeveynlerle ayrı tanka alınmalıdırlar.
Akvaryum ısısı 22 – 25 derece olması idealdir,bu tür reef te beslenmesitavisye edilmez.
d Cüce Denizatı - Hippocampus zosterae