Angora Tavşanı
Birçok türe sahip bu tavşan ırkının farklı renkleri de mevcut olmasına rağmen en değerlisi albino tarzındakinlerdir.
Ülkemizde de yünlerinden faydalanılmakta olan bu hayvanların yün verimliliği ve yüm kalitesi koyunlardan kat kat üstün olmasıyla bilinir.
Disilerde canli agirlik erkeklerden daha fazladir. Entansif bakim kosullarinda Ankara tavşanlarinda ortalama ticari ömür dört yil kadardir.
Ankara tavşanı yetistiriciliginde et, gübre, deri gibi yan ürünler de isletmeye önemli bir ekonomik gelir saglamaktadir. Eti yenen hayvanlar içinde sellülozca zengin olan ve kolay sindirilemeyen yemleri en iyi degerlendiren hayvan tavşandir. Yedigi yemleri ete dönüstürme orani çok yüksektir. Tavşan eti proteince zengin, yag, kolesterol ve kalori orani çok düsüktür. Kolesterol miktari dana ve koyun etinde 71 mg/100 g, tavuk etinde 98 mg/100 g olmasina karsin, bu oran tavşan etinde 65 mg/100 g kadardir. Et üretimi için genellikle üç aylik tavşanlarin kesilmeleri önerilmektedir. Ayrica tavşan eti oldukça lezzetli bir ettir. Özellikle Ankara tavşanı kafeste yetistirildigi için eti diger tavşanlara göre daha yumusaktir. Tavşan eti çabuk piser ve hazmi kolay oldugu için özellikle yaslilara ve damar sertligi olan hastalara tavsiye edilebilecek bir yiyecektir. Kalorisi düsük oldugundan, sismanlatmadigi için bir rejim yemegi olarak tüketilmektedir.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.